Заложени са средства за увеличаване на заплатите с 10 процента на

...
Заложени са средства за увеличаване на заплатите с 10 процента на
Коментари Харесай

Фандъкова: Има решение да се повишат заплатите на шофьорите, БСП-София ги вдига на протест

Заложени са средства за увеличение на заплатите с 10 процента на всички водачи и на работещите в четирите
транспортни сдружения на София.
 Ватмани в София на митинг с жълти жилетки
Има решение за увеличаване с 10 млн. лева. на бюджета за превоз на столицата единствено и единствено за заплати, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя добави, че изискванията на труд на водачи и ватмани се усъвършенстват със закупуването на нови транспортни средства.

Директорът на Столичния автотранспорт ме увери, че там, където няма построени тоалетни на първа и на последна спирка, има сключени договори със заведения, тъй че абсолютно по всички линии на първа и последна спирка има благоприятни условия за тоалетни на водачите, каза още Фандъкова, представена от Българска телеграфна агенция. Преди дни от Спаси София сигнализираха, че водачи и ватмани уринират в бутилки. 

Заради грипната вълна през януари е имало повече ексклузивен труд, който обаче се заплаща добре, съгласно водачи, с които кметът разговаряла преди седмици. Шефът на автотранспорта я е уверил, че зад кормилото водачите изкарват толкоз време, колкото законодателството разрешава. По думите й част от изключителния труд е времето, прекарано в самите гаражи.

Препоръчах на шефа да се понижи това време, в което вместо да са у дома и да почиват, хората са в гаража, изясни Фандъкова. 

" Сигурна съм, че БСП-София и водачът й Калоян Паргов се пробват да провеждат митинг измежду водачите. Темата е извънредно сериозна, само че се подхожда с политизиране, единствено предвид на политически дивиденти ", сподели Йорданка Фандъкова и добави, че сходно деяние, каквото Българска социалистическа партия сега прави, значи София да бъде блокирана и хората да няма по какъв начин да стигнат до работата си. Ако това е задачата, дано хората да го знаят, уточни още тя. 

По-рано през днешния ден БСП-София популяризира известие с изявление на Калоян Паргов, в което се споделя: 

Защо от през днешния ден водачи стачкуват алегорично като работят с жълти жилетки и с надписи „ Протест ” на предните стъкла, пита ръководителят на Българска социалистическа партия – София

Шофьорите в градския превоз плебеи ли са? Отговор на този въпрос чака ръководителят на Българска социалистическа партия – София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов от шефовете на столичните сдружения „ Автотранспорт ” и „ Електротранспорт ” Слав Монов и Евгений Ганчев, както и от ръководителя на Комисията по превоз и туризъм към СОС Екатерина Йорданова, от заместник-кмета с сектор „ Транспорт ” Дончо Барбалов и от кмета Йорданка Фандъкова. Лидерът на столичните социалисти се срещна с водачи от двете сдружения, които от през днешния ден публично стачкуват алегорично като работят, облечени с жълти жилетки и с подложен надпис „ Протест ” на предното стъкло.

„ От това, което чух, към този момент имам пояснение за какво е толкоз огромен дефицитът на водачи в столичния градски превоз, разяснява Калоян Паргов. – След срещата ми с водачите имам редица въпроси, на които бих желал да получа отговори. Вярно ли е, че месечният график на работа и почивки не се съблюдава и има напън върху водачите да поемат изключителни часове работа под опасност, че ще бъдат уволнени? Вярно ли е, че съществуват вътрешни правилници в сдруженията, които регламентират наказания и по този метод са отнемани непозволено хонорари на водачите. Вярно ли е, че болничните не се изплащат с месеци, а се „ проверяват ”? Вярно ли е, че се позволява един водач да работи в две следващи смени в един ден? Вярно ли е, че в послПоедните два месеца има 5 случая с водачи в столичния автотранспорт? Вярно ли е, че сега има транспортни средства в градския превоз, които се движат с гуми на по 250 000 км в случай, че по закон те би трябвало да се сменят на 100 000 км? Верни ли са изказванията за психически тормоз на водачи, които решат да се оплачат от изискванията на труд? И в случай че в действителност е такова ситуацията в столичните транспортни сдружения, по какъв начин чакат управленията им да има искащи да работят в тях? ”, съобщи Паргов. 

„ Очаквам и съответни оферти за справяне с проблемите, сподели още Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по превоз и туризъм. – С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия настояваме за цялостни доклади. Искаме да знаем кой какво е приключил или не е приключил в работата си и надлежно каква отговорност ще понесе за дейностите си. Защото тази безнаказаност не може да продължава. Крайно време е Столична община и управленията на транспортните сдружения да си дадат ясна сметка, че най-важни от всичко са сигурността и отбраната на живота и здравето на жителите, както и качеството на транспортното обслужване. За нас, социалистите, водещ в работата ни е правилото „ Пътникът преди всичко ”. За да се извърши това, служащите в градския превоз би трябвало да бъдат обезпечени напълно, защото носят директна отговорност за живота и здравето на жителите, които обслужват ”, сподели още водачът на БСП-София. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР